TESUD BAKIRKÖY ŞUBESİNİN İNTERNET SİTESİNE HOŞGELDİNİZ!
+90 212 572 10 66
tesudbakirkoysube@gmail.com

Vefat Durumunda Yapılacak İşlemler (Defin İşlemleri)


  1. Defin işlemi için: Resmî kurumlar ve belediyeler, vefat eden kişinin 1'inci derece yakınının işlem yapmasını kabul etmektedir. Bu nedenle üyelerimizin vefatı halinde, defin işlemleri ile ilgili olarak TESUD'un yapabileceği bir şey yoktur.

  2. Vefat eden üyenin yakını tarafından yapılacak işlemler;

    • Ölüm Belgesi Alınması: Vefat evde olmuş ise belediye tabipliğinden, hastanede olmuş ise hastaneden ölüm raporu alınır.
    • Morga Kaldırılma: Vefat evde olmuş ise "Ölüm Raporu" alındıktan sonra ilgili yerlere (Mezarlıklar Müdürlüğü'ne veya GATA'ya) müracaat edilerek morga kaldırılması sağlanır.

  3. Mezarlıklar Müdürlüğü'nde işlem takibi;

    • Mezarlıklar Müdürlüğü'ne aşağıdaki belgeler götürülür.

      • Ölüm raporunun aslı, vefat eden askeri personel ise (tabuta Türk Bayrağı örtülmesi için), askeri kimlik kartının arkalı önlü fotokopisi varsa mezar yeri tapusu veya fotokopisi.
      • Belediye sağlık işlerinden veya vefat hastanede gerçekleşmiş ise hastaneden alınan "Defin Ruhsatı" (Gömme İzin Belgesi)

    • "Defin Raporu" ile en yakın cenaze işleri şefliğine müracaat edilir. Cenaze işleri şefliği tarafından müsait olan mezarlıktan mezar yeri tahsisi yapılır.
    • Cenaze yakınının istekleri doğrultusunda cenazenin evden, hastaneden havalimanından alınması cenazenin kaldırılacağı cami veya gasilhanelere nakledilmesi, cenazenin yıkanması kefenlenmesi tabuta konması, cenaze aracına konması, istenilen camiye nakledilmesi, camide cenaze namazının kılınması, cenazenin camiden mezarlığa nakledilmesi mezar yerinin usulüne uygun şekilde kazılması ve hazırlanması, mezar lahitli ise lahit kapaklarının açılması cenazenin mezara indirilmesi, lahit kapağının konması ile cenaze defni anındaki tüm dini vecibeler ve hizmetler "Belediye Mezarlıklar Müdürlüğü" personeli tarafından itina ile yerine getirilmektedir.
    • Mezarlıklar Müdürlüğü, ölüm belgesinin aslını kendisi alıp bu belgeden 4-5 adet fotokopi çekecek ve "ASLI GİBİDİR" onayını yaparak aileye verecektir. (Vefat eden TESUD üyesi ise ölüm belgesinin fotokopisi Şube Sekreterliği'ne verilir.) Daha sonra ilk işlemlerin yaptırıldığı birime gidilerek belgeler ilgiliye verilir ve kayıtlara işlenmesi sağlanır.

  4. Kayıtlar yapılırken Mezarlıklar Müdürlüğü'ndeki ilgiliye mezar yeri tapusu veya fotokopisi verilir. Vefat eden kişi asker ise ve askeri tören istenirse, askeri tören yalnızca Ataköy ve Levent camilerinde icra edilebilmektedir. Askeri tören istenmez veya ölen kişi sivil ise cenazenin kaldırılacağı cami seçimi serbesttir. Askeri tören olacaksa tabuta Türk Bayrağının örtüleceği bilgisinin formun üzerine yazılması talep edilir.

  5. Protokol işlemleri;

    • Vefat GATA'da gerçekleşmiş ise GATA 1'inci Ordu Protokol Şube Müdürlüğü ile koordineli çalıştığından, aileden askeri kimlik kartının fotokopisini talep eder ve bilgileri protokol şubesine ileterek tören için gerekli hazırlıkları başlatır. "Defin Ruhsatı" (Gömme İzin Belgesi) aileye teslim edilir. (Defin ruhsatı alınırken vefat eden üyenin nüfus cüzdanı teslim edilir).
    • Vefat GATA dışında gerçekleşmişse Mezarlık Müdürlüğü'nde yapılan işlemler sonrasında eğer tören isteniyorsa. 1'inci Ordu Protokol Şubeye vefatla ilgili gerekli bilgiler verilir ve askeri kimlik kartının fotokopisi bırakılır. Defin törenine servis ihtiyacı ise ilgili belediyeden talep edilir.

      1'inci Ordu Protokol Şube Telefonu: 0216 556 81 66 / 0216 556 8197 Santral: 0216 556 80 00

Vefat Durumunda Yapılacak İşlemler (Definden Sonra)


  1. Veraset İlamı Çıkartılması: Vefat eden kişinin geride kalan yasal mirasçılarının herhangi birisi ya da hepsi tarafından yapılacak müracaatla alınması gereken ve daha sonra yapılacak her işlemde gerekli olan en önemli’ belgedir. Miras bırakan kişinin ikamet ettiği bölgedeki Sulh Hukuk Hakimliğine' dilekçe ile müracaatla ya da herhangi bir notere gidilerek alınabilinir.

  2. Geride Kalanlara Maaş Bağlanması ve Ölüm Yardımı: Vefat eden kişinin ölüm yardımını almak ve geride kalanlara dul ve yetim' maaşı bağlatabilmek için düzenlenecek belgeler SGK Müdürlüklerinden alınacağı gibi, vefat eden üyemizin eş ve çocuklarının başvurmaları durumunda şubemiz tarafından yardımcı olunacaktır. Bu belgeler doldurulduktan sonra ilgili adrese gönderilecektir.

  3. Veraset ve İntikal İşlemleri: Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) alındıktan sonra vefat eden kişinin üzerine kayıtlı taşınır ve taşınmaz mallar ile bankada bulunan hesaplarının mirasçılara devri için bağlı bulundukları ilçenin vergi dairesine giderek “Veraset ve İntikal Vergi Beyannamesi” düzenlenecek ve işlemlerin sonunda vergi dairesi müdürlüğünden “İlişiksizlik Belgesi’’ alınacaktır.

    Bunun için:

    • Üzerine kayıtlı gayrimenkullerin belediye emlak servisinden ölüm tarihindeki rayiç bedel yazısı alınır.
    • Üzerine kayıtlı araç varsa herhangi bir sigorta şirketinden aracın rayiç bedel yazısı alınır
    • Eğer bankada hesap ya da hesapları varsa en son hesap durumunu gösterir belge alınır.

    Yukarıda belirtilen belgelerle birlikte tüm mirasçılar Vergi Dairesine giderek veraset ve intikal beyanname formu hazırlayacaklardır.

    Bu forma yukarıdaki belgelerle birlikte nüfus cüzdan fotokopileri, veraset ilamı, tapu fotokopisi/fotokopileri, araç ruhsat fotokopisi de eklenecektir.

    Vefat eden üyemizin mirasçılarının müracaatları halinde veraset ve intikal beyanname formu şubemiz tarafından hazırlanmakta ve kendilerine yapacakları işlemler hakkında ayrıntılı bilgi verilmektedir.